Ljudboka

Recension: Historien om Ostindiefararna av Herman Lindqvist

Omslag till Historien om Ostindiefararna.

Titel: Historien om Ostindiefararna
Författare: Herman Lindqvist
Inläsare: Herman Lindqvist
Kategori: Historia
Längd: 2 h 1 min
Utgiven: 2005
Förlag: Bonnier Audio

I sin bok Historien om Ostindiefararna berättar Herman Lindqvist om Sveriges kanske mest lönsamma företag någonsin, Svenska Ostindiska Companiet. Som efter det bildats 1731 drev handel mellan Göteborg och Asien tills det efter några tuffa år (bland annat på grund av politiska svängningar) upplöstes 1813.

Det är en berättelse som innehåller både glädje och sorg, vinster och förluster. Som när ostindiefararen Götheborg efter 2 års segling gick på grund i hemmahamnens inlopp och började sjunka tillsammans med sin last, ynka 900 meter från ankarplatsen. Men som trotts det snöpliga slutet ändå lyckades gå med vinst eftersom mycket av lasten kunde räddas.

En hel del information om hur besättningen hade det ombord bjuder boken också på.

Mina tankar om: Historien om Ostindiefararna

Ämnet är väldigt intressant, men det är inte bara det som gjort Historien om Ostindiefararna till en väldigt bra ljudbok. Till det spelar nämligen Herman Lindqvist skickliga sätt att berätta också en stor och viktig roll. Fast tillsammans skapar de dessutom en önskan om mer. Jag vill helt enkelt veta mer om ostindiefararna nu, efter jag lyssnat igenom boken. Eller rättare sagt, mitt intresse för ostindiefararna har växt och blivit större av att lyssna på denna boken. Vilket egentligen är positivt och troligtvis precis vad författaren önskat.

Hur är inläsningen?

Inläsningen är gjord av författaren själv, alltså Herman Lindqvist. Och som jag redan nämnt ett antal gånger tidigare i bloggen tycker jag att Herman Lindqvist är en riktigt bra inläsare. Därför blir du nog inte speciellt förvånad när jag säger att han även denna gången lyckats göra en riktigt bra inläsning. Härligt tempo, lagom inlevelse och mycket tydligt.

Sammanfattning

En informativ och intressant ljudbok som skapar mersmak för ostindiefararna.

Publicerades 2015-01-05. Arkiverad under recensioner.