Ljudboka

Recension: Smycket av Guy de Maupassant

I måndags skrev jag om Hjalmar Söderbergs klassiska novell Pälsen och idag har jag faktiskt också skrivit om en klassisk novell. Idag har jag nämligen försökt skriva en recension om Guy de Maupassants Smycket. Resultatet kan du läsa här nedanför. :D

Omslag till Smycket av Guy de Maupassant.

Titel: Smycket
Författare: Guy de Maupassant
Inläsare: Lena Söderblom
Kategori: Novell
Längd: 23 min
Utgiven: 2010
Förlag: Bonnier Audio

Vad handlar boken om?

Smycket är berättelsen om den vackra kvinnan Mathilde som ständigt drömde om ett liv i lyx och överflöd men som i verkligheten levde fattigt.

En dag kom hennes make hem med en överraskning, ett inbjudningskort till en mycket fin och stor fest. Mathilde blev dock inte så glad som maken hade förväntat sig. För hon ansåg sig nämligen inte ha några passande kläder till en så fin fest. Det problemet fann paret dock ganska så snabbt en lösning till. Men tyvärr gav den lösningen ett nytt problem. För att gå till festen ville Mathilde också bära ett vackert smycke. En förmögen väninna lät henne därför låna ett vackert diamanthalsband.

Festen blev fantastisk, men ändå slutade kvällen i förskräckelse. För när Mathilde kom hem och såg sig själv i spegeln märkte hon att diamanthalsbandet saknades.

Mina tankar om: Smycket

Jag gillade berättelsen, rytmen och språket men huvudkaraktären Mathilde blev jag inte lika förtjust i. Fast samtidigt har jag svårt att se hur författaren skulle kunnat förmedla det jag förmodar han vill förmedla med berättelsen utan en karaktär som Mathilde. Hon är med andra ord ett nödvändigt ont för att författaren relativt enkelt ska kunna förmedla: Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Hur är inläsningen?

Inläsningen är gjord av Lena Söderblom som jag (efter ha lyssnat på denna ljudboken) tycker har en riktigt, riktigt bra berättarröst. Hennes rytm var härlig och passade berättelsen. Hennes uttal tydligt och hennes inlevelse var ganska lagom.

Sammanfattning

Guy de Maupassants novell Smycket är en sedelärande liten berättelse som jag tycker är väl värd sina 23 ljudboksminuter.

Publicerades 2014-11-10. Arkiverad under recensioner.