Ljudboka

Recension: Pälsen av Hjalmar Söderberg

Jag har även tidigare skrivit recensioner om korta berättelser här på bloggen. Varav den kortaste varit Jerker Virdborgs novell Funkislampa som endast är 30 minuter lång. Men idag har jag försökt skriva om en som är mycket kortare än så, nämligen om Hjalmar Söderbergs klassiska novell Pälsen. Som i ljudboksform endast är 9 minuter lång.

Omslag till Pälsen av Hjalmar Söderberg.

Titel: Pälsen
Författare: Hjalmar Söderberg
Inläsare: Torsten Wahlund
Kategori: Novell
Längd: 9 min
Utgiven: 2013
Förlag: Bonnier Audio

Vad handlar ljudboken om?

Doktor Henck, som är huvudpersonen i berättelsen, ser efter ett dåligt år inte direkt ljust på framtiden. Istället är han övertygad om att han snart kommer dö. Kanske till och med innan vintern är slut. Vintern som är ovanligt kall detta året. Och därför får alla människor att liksom krympa i kylan, alla människor utom de som bär päls.

Häradshövding Richardt var mycket framgångsrik och ägde ett sådant stiligt ytterplagg. Doktor Henck var däremot inte framgångsrik, och hade inte heller någon päls.

När Hench på julafton är på väg till sin gamle vän Richardt för att låna pengar förstörs hans överrock. Därför får han låna Richardts päls. Iklädd en päls känner sig Henck på vägen hem från Richardt muntrare än gjort på väldigt länge. Men när han kommer hem till sin familj får han en inte så positiv överraskning.

Mina tankar om: Pälsen

Det jag tycker är tråkigast med berättelsen är att den är sorglig nästan hela tiden. Fast det finns någon minut av hopp, och det är helt klart min favoritdel av ljudboken.

En sak som jag visserligen hade några små aningar skulle hända men ändå blivit ganska överraskad av är hur mycket jag har funderat över berättelsen nu i efterhand…

Hur är inläsningen?

Inläsningen har jag bara en sak att klaga på. Och det är att det inte författaren själv som gjort den. Fast det är kanske ändå ganska förståeligt, om man tänker på att författaren dog för över 70 år sen.

Inläsningen gjordes av Torsten Wahlund.

Sammanfattning

Om du någonsin hittar nio lediga minuter så kan en mycket god idé vara använda dessa till att lyssna igenom den lilla berättelsen Pälsen.

Publicerades 2014-11-03. Arkiverad under recensioner.