Ljudboka

Recension: The Hobbit av J.R.R. Tolkien

The Hobbit av J.R.R. Tolkien inläst av Rob Inglis.

Titel: The Hobbit, or There and Back Again
Författare: J.R.R Tolkien
Inläsare: Rob Inglis
Språk: Engelska
Kategori: Fantasy & Barnbok
Längd: 11 h 3 min

Detta inlägget är väldigt speciellt. För detta är min första skrivna recension av en ljudbok, någonsin.

Som du redan märkt genom att läsa inläggets namn kommer alltså min första ljudboksrecension vara av J.R.R. Tolkiens The Hobbit, en av de kändaste och mest älskade fantasyböckerna i världen.

Jag har lyssnat på den engelska inläsning av Rob Inglis som även har läst in J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings.

Detta är alltså en recension på svenska av en ljudbok på engelska.

Jag måste kanske också avslöja att detta inte är första utan andra gången jag lyssnat på Rob Inglis inläsning av The Hobbit. Första gången var ungefär ett år innan Peter Jacksons första film om boken, The Hobbit: An Unexpected Journey släpptes. Men för någon månad sen, efter att jag sett den andra filmen (The Hobbit: The Desolation of Smaug) började jag tvivla på vad som bara händer i filmerna och vad som faktiskt händer i boken. Jag kunde dock komma ihåg att jag gillat ljudboken mycket mer än filmerna. Missförstå mig inte, jag tycker att filmerna är helt okej men som jag mindes det gjorde dom inte ljudboken rättvisa. Därför bestämde jag mig för att ännu en gång lyssna igenom ljudboken.

The Hobbit är berättelsen om hobbiten Bilbo Baggins storslagna äventyr.

Som en välbärgad hobbit lever Bilbo ett väldigt stillsamt och bekymmerslöst liv långt ifrån äventyr och andra dumheter. Tills han möter en mäktig trollkarl vid namnet Gandalf och 13 dvärgar, ledda av Thorin Oakenshield. De försöker nämligen övertala Bilbo att följa med på ett storslaget äventyr. Dvärgarna och Gandalf vill tillsammans med Bilbo ta tillbaka en enorm guldskatt från draken Smaug. Att Bilbo sen följer med på äventyret är något han kommer att ångra många gånger. För på vägen till skatten stöter de på många ruskiga varelser. Men de träffar även många godhjärtade och hjälpsamma. Bilbo hittar också en väldigt fascinerade ring under äventyrets gång, en ring som visar sig vara väldigt, väldigt speciell.

Bilbo Baggins ring i The Hobbit.

Dvärgarna heter Thorin Oakenshield, Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Dwalin, Fili, Gloin, Kili, Nori, Oin och Ori. :D

Det finns väldigt få världar som är så fascinerade som J.R.R. Tolkiens Midgård och hur han använde orden för att beskriva den i The Hobbit är helt enkelt enastående. Tillsammans med väldigt många intressanta karaktärer, som den mystiske trollkarlen Gandalf, den kanske ännu mer mystiska varelsen Gollum och Thorin som är den väldigt stolta ledaren över resten av dvärgarna blev det ett äventyr som jag aldrig ville sluta lyssna på. Om man sen lägger till huvudkaraktären Bilbo Baggins och Beorn som också är väldigt intressant karaktär blev det ett äventyr jag verkligen inte kunde sluta lyssna på.

Även om det är J.R.R. Tolkien som har skrivit denna fantasirika bok på ett sätt som balanserar mörka stunder med humor och barnsligheter helt perfekt måste jag även ge en del av mitt beröm till inläsaren, Rob Inglis. Hans uppläsning och sättet han lever sig in i äventyret är nämligen underbart. Han får det helt enkelt att känns som att boken är gjord för att läsas högt och det kanske den är? Från början var ju The Hobbit bara tänkt som en bok till Tolkiens egna barn. Hursomhelst, Tolkiens texter och Inglis uppläsning passar som handen i handsken.

The Hobbit är en väldigt spännande ljudbok full av äventyr och skratt som utspelar sig i en minst sagt fascinerade värld och den kommer lämna glada minnen hos alla som tar det smarta beslutet att ljudboka den.

The Hobbit, or There and Back Again

Min första skrivna recension av en ljudbok, någonsin.

Publicerades 2014-03-27. Arkiverad under recensioner.