Ljudboka

Ravioli av Klas Östergren

Omslag till Ravioli.

Titel: Ravioli
Författare: Klas Östergren
Inläsare: Klas Östergren
Kategori: Novell
Längd: 41 min
Utgiven: 2013
Förlag: Novellix

Vad handlar ljudboken om?

Ravioli handlar egentligen inte speciellt mycket om ravioli …

Där stod åtta lådor med nittiosex konservburkar med ravioli. Det skulle bli vår lunch i sex veckor framöver. Det fick också bli titeln på den här berättelsen, även om det funnits alternativ som kanske var mer adekvata. Som ‘Gjutarfrossa’, ‘Den förälskade timmermannen’ eller ‘Kärlek och tjuvlarm’.

Varje gång huvudpersonen nu äter ravioli tänker han därför på händelserna han delar med sig av i denna berättelsen. Händelser han aldrig skulle upplevt om det inte vore för hans gamla vän Johnny som ringt en dag och frågat om han kunde vara med på bygge, vilket han som fattig författare snabbt tackat ja till.

En ateljé skulle byggas till på ett stort och fint hus beläget i en av Stockholms finare förorter. Det märktes tydligt att familjen som beställt projektet hade väldigt gott om pengar. Mannen var nästan aldrig hemma utan istället iväg på olika sorters affärsresor som tog honom varv efter varv runt jordklotet. Ateljén byggdes alltså till frun i huset, frun som på flera olika sätt har en central roll i denna berättelsens handling.

Mina tankar om: Ravioli

I början av berättelsen bygger författaren skickligt upp spänningen. Något kommer hända, något som inte kommer vara speciellt trevligt. Och trotts flera hintar förstod jag faktiskt inte riktigt vad som skulle hända.

Kanske på grund av att jag hoppades på något annat… För jag måste nog erkänna att jag hade hoppats på något mer överraskande, eller lite mer spännande. Efter halva berättelsen började den nämligen bli lite väl lugn. Mot slutet ökade dock takten lite igen, fast riktigt lika bra som berättelsen var i början blev den aldrig.

Hur är inläsningen?

Inläsningen som är gjord av författaren själv är helt klart godkänd.

Kanske inte den bästa jag lyssnat på men som jag nyss sa, helt klart godkänd. :)

Sammanfattning

Bättre i början än mot slutet.

Publicerades 2015-06-08. Arkiverad under recensioner.