Ljudboka

Om himlen smälter av Hassan Loo Sattarvandi

Omslag till Om himlen smälter.

Titel: Om himlen smälter
Författare: Hassan Loo Sattarvandi
Inläsare: Hassan Loo Sattarvandi
Kategori: Novell
Längd: 31 min
Utgiven: 2013 (2012)
Förlag: Novellix

Vad handlar ljudboken om?

Om himlen smälter, solen drunknar och om månen inte föds igen – om marken pulveriseras och du och jag förintas – så ska vi förintas hand i hand.

Caspian, som är huvudpersonen i novellen, befinner sig i ett kärleksdrama och till sin nya förälskelse säger han ovanstående mening. En mening som inte riktigt är hans, författaren Claude Gustave Rouxiére har nämligen använt den i sin roman Vi kommer alltid att dö igen. Det vet Caspian, som håller på med ett specialarbete om författaren. Och han vill berätta att meningen inte är hans verk, men gör det inte. Inte direkt i alla fall, för reaktionen han får från personen han säger det till blir så stor och känslofull att han inte vill förändra den.

Senare samma dag får vi höra en berättelse som gör meningen ännu mer laddad med känslor, en berättelse om krig och kärlek, om författaren Claude Gustave Rouxiéres tid i skyttegravskriget och om meningen som händelserna i novellen kretsar kring. Meningen som är ett citat från Claude Gustave Rouxiére.

Mina tankar om: Om himlen smälter

Fem minuter in i ljudboken började jag fundera över fortsättningen, ville jag verkligen höra den? Eller skulle jag försöka hitta en annan ljudbok, en mer intressant ljudbok som skulle kunna fånga mitt intresse direkt? Men sen slutade jag plötsligt fundera över om jag skulle fortsätta lyssna eller ej, för jag försvann in i berättelsen.

Språket och inläsningen blev plötsligt mycket bättre. Eller var det händelserna som rent av bara blev mer intressanta? Jag vet inte, men jag är glad över att jag fortsatte lyssna. För trotts att det kanske någon gång gick lite för snabbt så kan nu i efterhand säga att jag gillade novellen, och tiden jag delade med den.

Hur är inläsningen?

Inläsningen är gjord av författaren själv, alltså av Hassan Loo Sattarvandi.

Dessutom är den skickligt gjord från början till slut, om man inte till fullo räknar första minuterna, samtidigt som den växer sig bättre genom hela novellen. Och så passar den med berättelsen och händelserna i den, precis som författarinläsningar brukar göra.

Sammanfattning

En överraskande bra ljudboksnovell, bortsett från de första fem minuterna som inte riktigt lyckades fånga mig eller mitt intresse.

Publicerades 2015-07-27. Arkiverad under recensioner.