Ljudboka

Recension: Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle

Omslag till Jakten på Kapten Klänning.

Titel: Jakten på Kapten Klänning
Författare: Jonas Trolle
Inläsare: Martin Wallström
Kategori: Fakta
Längd: 7 h 8 min
Utgiven: 2014
Förlag: StorySide

Vad handlar ljudboken om?

Namnet på boken säger ganska mycket om det, för jakten på Kapten Klänning är precis vad den handlar om. Men vem är Kapten Klänning?

Smeknamnet Kapten Klänning tillhör Göran Lindberg, en man som mellan åren 1989 och 1997 var rektor för polishögskolan och som efter det var länspolismästare i Uppsala under nio år, från 1997 till 2006.

Göran Lindberg var också väldigt engagerad i jämställdhetsfrågor och det var därför som han fick smeknamnet Kapten Klänning, ett smeknamn han sagt sig bära med stolthet.

På grund av sitt engagemang för jämställdhet blev han dessutom hyllad av många politiker, som till exempel Gudrun Schyman. Men nu hyllas han inte längre. För 2010 dömdes den före detta polischefen till sex års fängelse, bland annat för grov våldtäkt, misshandel och koppleri.

Vidriga och grova brott som han kanske aldrig skulle åkt fast för om det inte vore för Jonas Trolle, författaren till denna bok, och hans kollegor. Trolle var nämligen ledare över den spaningsgrupp som fick fram bevis för de hemska brott som Kapten Klänning begått.

Detta är alltså en sann berättelse om hur jakten på våldtäktsmannen Göran Lindberg gick till.
Dessutom är den berättad av självaste jaktledaren, som inte sparar på detaljerna.

Mina tankar om: Jakten på Kapten Klänning

Som jag skrev innan är Jakten på Kapten Klänning en sann berättelse, men delvis önskar jag verkligen att den inte är det. Eller mer än delvis förresten, egentligen så önskar jag att nästan hela berättelsen bara vore påhittad. För mycket i den är inget annat än fruktansvärt vidrigt.

Men om den bara vore påhittad skulle den nog betraktas som alldeles för påhittig.

En av Sveriges högsta polischefer som varit rektor på polishögskolan och tillika är polisens största jämställdhetskämpe har under sina föreläsningar runt om i landet ibland flickor väntandes på sitt hotellrum, flickor som han efter föreläsningarna våldtar.

Nej, det låter inte speciellt troligt. Men det har varit så… fy fan vad vidrig Göran Lindborg är.

Fast boken är faktiskt mer än bara vidrig. Den är fascinerande, händelserik och ganska mycket mer än så. Jag tycker att Jonas Trolle lyckats göra en fantastiskt bra bok av detta mörka som hänt.

Speciellt gillar jag hur han beskriver polisarbetet, för han berättar om delar som inte brukar berättas. Kanske för att det inte går att berätta om såna saker förrän man aktivt varit med i några utredningar. Och kanske är det därför det känns väldigt äkta, vilket leder till att det blir väldigt intressant.

Sen tycker jag att Trolle verkligen lyfter boken ytterligare genom att våga prata om sitt eget privatliv och om hur hans arbete påverkar honom som människa.

Hur är inläsningen?

Inläsningen som är gjord av Martin Wallström är utmärkt.

Väldigt behaglig röst, enastående inlevelse och bra tempo. Utmärkt helt enkelt.

Det ända negativa jag kommer på är att inläsningen inte är gjort av författaren själv.

Men det kanske vägs upp av att det finns en intervju med Wallström på Kulturkollo.

Sammanfattning

En vidrig men samtidigt fascinerande berättelse om ett unikt brottsfall. Väldigt läsvärd!

Publicerades 2015-01-19. Arkiverad under recensioner.