Ljudboka

Vad är egentligen en ljudbok?

I detta inlägg kommer jag göra mitt bästa för att svara på frågan – vad är en ljudbok?

Jag kommer dock så gott det går hålla borta mina egna känslor och funderingar kring frågan för att istället försöka leverera ett så sakligt svar som möjligt. För jag är rädd att om jag börja inkludera mina egna tankar och funderingar om ljudböcker kommer detta inlägget inte bara bli fruktansvärt långt utan också helt obegripligt.

Fråga: Vad är en ljudbok?

Svar: En ljudbok är en inspelad uppläsning av en bok.

Med andra ord och lite mer specifikt kan man säga att ordet ljudbok är ett samlingsnamn för inspelade böcker, tillgängliga i olika format som exempelvis MP3-filer, CD-skivor, kassettband och streaming. En ljudbok är dock inte samma sak som en talbok. Ljudböcker är nämligen kommersiella produkter ämnade för allmänheten och säljs till alla oss konsumenter. Talböcker däremot är speciellt riktade mot personer med lässvårigheter.

Ibland är det själva bokens författare som är läser in sin egen bok men det är väldigt vanligt att inläsningen görs av en skådespelare. Författare som ofta läser in sina egna böcker är bland annat P.O. Enquist och Mikael Niemi. Några populära skådespelare som även är inläsare av ljudböcker är Katarina Ewerlöf, Alexandra Rappaport, Stefan Sauk och Reine Brynolfsson.

Nu, efter att du läst nästan hela inlägget om frågan – vad en ljudbok? Hoppas och tror jag verkligen att du vet svaret på den frågan. Om du fortfarande skulle vara osäker har jag ju nämligen misslyckats katastrofalt med inlägget. Men om du ändå känner dig osäker ska du absolut inte vara rädd för att skriva ner dina frågor och funderingar i kommentarsfältet här nedanför. För när du sen skickat in kommentaren kommer jag göra mitt yttersta för att svara så fort och begripligt som möjligt.

Avslutningsvis vill jag dock avslöja det smartaste och allra bästa sättet att lära sig vad en ljudbok egentligen är. Det är som du kanske redan har förstått, genom att lyssna på ljudböcker.

Publicerades 2014-03-24. Arkiverad under övrigt.