Ljudboka

Recension: Trollbunden av Margit Sandemo

Idag har jag (som du kan se här nedanför) försökt skriva en recension om ljudboken Trollbunden. Som är den första delen i Margit Sandemos bokserie Sagan om Isfolket.

Omslag till Trollbunden av Margit Sandemo.

Titel: Trollbunden
Författare: Margit Sandemo
Inläsare: Julia Dufvenius
Kategori: Roman
Längd: 8 h 15 min
Utgiven: 2013 (1982)
Förlag: Din röst

Vad handlar ljudboken om?

Silje Arngrimsdotter som året 1581 förlorat hela sin familj till pesten vandrar i början av berättelsen ensam och frusen runt på Trondheims gator. Det dröjer dock inte länge förrän hon finner en liten flicka som nyligen förlorat sin mor. En frysande liten flicka som hon bestämmer sig för att ta hand om. För att värma flickan, som hon kallar för Sol, och sig själv beslutar sig Silje för att gå till likbålen utanför Trondheim. Men på vägen finner hon ett spädbarn som lagts ut i skogen för att dö. Hon beslutar sig för att rädda även detta lilla barn och tar därför med spädbarnet på sin vandring mot likbålens värme. Men innan hon hunnit hela vägen fram träffar hon Tengel, en man som bara ser ut att vara till hälften människa. Och som ganska direkt ber Silje rädda en annan man, Hemming Fogdedråparen. Det lyckas hon göra och som tack finner den mystiske Tengel ett trevligt hem till henne och barnen.

Silje stormtrivs i sitt nya hem, men hon vill veta mer om mannen som hjälpt henne. Fast Tengel vill ingen berätta om, istället verkar de flesta vara rädda för honom, hans krafter och hans arv. En rädsla som Silje till vis del delar, men bortser ifrån. För hon känner en enormt stark passion gentemot den mystiske mannen, och kanske är den besvarad.

Mina tankar om: Trollbunden

Först måste jag berätta att mina förhoppningar på denna boken var ganska höga, eller till och med väldigt höga. Bland annat eftersom det handlar om fantasy och sent 1500-tal. Men framförallt eftersom jag hört väldigt mycket gott om den. Extremt mycket faktiskt, och jag hoppades (kanske en smula för mycket) på att bli lika trollbunden som hyllningsskrivarna. Men så blev det inte.

Kanske var det för det sorgliga, som blev för mycket när det berättades av Julia Dufvenius. Eller var det alla upprepningar? Alldeles för lite humor? Säkert en blandning av förgående och tusentals andra faktorer. Hursomhelst kan jag inte säga att jag älskar denna boken.

Men jag kan heller inte säga att den är dålig, för stundtals tyckte jag den var både intressant, spännande och överraskande. Tyvärr var dessa stunder få och hade några gånger ganska långtråkiga fortsättningar.

Hur är inläsningen?

Inläsningen som är gjord av Julia Dufvenius gillade jag starkt, nästan hela tiden.

Men någon gång saknade jag lite mer kraftfullt berättande. Och någon annan gång tyckte jag det blev lite väl mycket sorg. Fast i det stora hela tycker jag att Julia Dufvenius röst passade med berättelsen och att hon gjort inläsningen av Trollbunden väldigt bra.

Sammanfattning

Denna boken har trollbundit många.

Tyvärr inte mig, men kanske kan den trollbinda dig?

Publicerades 2014-12-08. Arkiverad under recensioner.