Ljudboka

Recension: Eragon av Christopher Paolini

Precis som jag gjorde i min första skrivna recension av en ljudbok har jag idag skrivit på svenska om en ljudbok på engelska. Hoppas det smakar! :D

Omslag till Eragon av Christopher Paolini.

Titel: Eragon
Författare: Christopher Paolini
Inläsare: Kerry Shale
Språk: Engelska
Kategori: Fantasy
Längd: 9 h 7 min
Utgiven: 2008
Förlag: Random House

Vad handlar ljudboken om?

I början av berättelsen hittar den fattiga bondpojken Eragon en mycket vacker sten. Som han bestämmer sig för att sälja, för att kunna köpa mat till sin familj. Men trotts sin skönhet visar sig stenen vara svårsåld. Så han bestämmer sig för att behålla stenen, ett tag i alla fall.

Efter en tid får Eragon reda på att det inte är någon vacker sten han hittat, utan ett drakägg. Det förvånar honom naturligtvis, men när ägget sen kläcks blir Eragon och drakungen snabbt vänner med varandra och ett stark band emellan dem bildas.

Snart får de dock kontakt med ondska för första gången. En ondska som de bestämmer sig för att förgöra. Men för att lyckas med det krävs mycket träning, både av draken (vars namn är Saphira) och av Eragon. Fast det tänker dem inte på, utan ger sig direkt iväg på jakt efter denna ondska. Med sig har de dock Brom, en gammal sagoberättare vars kunskap räddar dem flera gånger. Men de får flera gånger under sin resa också hjälp från mer oväntade håll.

Mina tankar om: Eragon

Jag tycker detta är en ganska fantastisk berättelse. Bland annat eftersom den är så väldigt fantasirik och spännande. Men säkerligen också eftersom jag är ganska svag för fantasy.

Skillnaden på vilka som är goda och vilka som är onda kanske är lite väl tydlig ibland. Fast nu när jag tänker på det, så kan det nog också vara en stor del av berättelsens charm. Och det som gör den så väldigt enkel att följa.

En sak som är tydlig och gör sig påmind flera gånger under berättelsen är att författaren inspirerats mycket av J.R.R Tolkien. Men det tycker jag nästan bara är positivt. För jag gillar J.R.R Tolkiens berättelser. :D Och jag gillar denna berättelsen! :D

Hur är inläsningen?

Jag tycker att Kerry Shale har gjort en bra inläsning. Speciellt gillar jag hans inlevelse!

Fast till några av karaktärerna med mindre roller har han tyvärr skapat röster som jag inte tycker är riktigt passande. Men i sin helhet måste jag erkänna att inläsning han gjort är bra.

Sammanfattning

Om du gillar fantasy rekommenderar jag dig verkligen att lyssna igenom denna ljudboken.

Publicerades 2014-10-13. Arkiverad under recensioner.