Ljudboka

Recension: Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

Populärmusik från Vittula, det är titeln på den ljudbok som jag tänker berätta om idag. :D

Omslag till ljudboken Populärmusik från Vittula.

Titel: Populärmusik från Vittula
Författare: Mikael Niemi
Inläsare: Mikael Niemi
Kategori: Roman
Längd: 8 h 38 min
Utgiven: 2007
Förlag: Norstedts

Vad handlar ljudboken om?

Denna fantastiska bok handlar om en grabb kallad Matti. En grabb som under sin uppväxt får vara med om en rad olika spännande händelser. Ofta tillsammans med Niila. En tystlåten grabb som Matti träffar i början av berättelsen och som senare kommer bli hans allra bästa vän. De träffar varandra när de båda är i femårsåldern, i början av sextiotalet. Det är ungefär samtidigt som rockmusiken gör entré i Mattis liv. Och strax efter att vägarna i deras kvarter av Pajala börjat asfalteras. Deras kvarter som i folkmun kallas för Vittulajänkkä, eller förkortat för Vittula. Som översatt till svenska blir Fittmyren. Ett namn området troligen fått eftersom det föds så många barn där. I boken förklaras det: ”som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten”. Och i boken finns det sen flera råa hyllningar men också en hel del råa förolämpningar. Många från den äldre generationen i området bjuder nämligen gärna på dessa, förolämpningarna alltså, så fort det blir snack om nymodigheter. Som elaggregat i bastun, eller rockmusik. Musik som titeln redan avslöjat har en central plats i berättelsen. Men utan att ta över för mycket. Istället får den under vissa spännande äventyr knappt hänga med alls. Som under luftgevärskrigen till exempel.

Precis som en riktig uppväxt är berättelsen om Mattis uppväxt spretig, overklig, fylld av osäkerhet och samtidigt väldigt fascinerande.

Mina tankar om: Populärmusik från Vittula

Först måste jag berätta att jag många, många gånger under boken blev mäkta imponerad av Mikael Niemis fantasirikedom. Sen vill jag berätta att jag flera gånger också blev väldigt positivt överraskad av denna underbara fantasirikedom. Han sett att diskret dra ner förväntningarna och sen från ingen stans leverera ett överraskande stycke gjort av rent guld är häpnadsväckande. Det var så bra att jag kunde lyssna på samma stycke flera gånger om och gång på gång bli lika positivt förvånad! De var stycken som nästan alltid berättade helt osannolika historier. De var konstiga, underbara, orimliga och väldigt ofta fruktansvärt roliga!

Innan jag började lyssna på ljudboken visste jag Mikael Niemi fått Augustpriset för just denna boken. Mina förväntningar var alltså inte speciellt låga. Men ändå blev Populärmusik från Vittula en positiv överraskning för mig! Och nu ser jag också fram emot att lyssna på fler ljudböcker av Mikael Niemi.

Hur är inläsningen?

Inläsningen som är gjord av författaren själv är mycket, mycket bra gjord. Mikael Niemi bjuder på härliga ljudeffekter som förstärker inlevelsen och även lite sång som förstärker den ytterligare.

Jag gillar verkligen när författare läser in sina egna böcker! :D

Sammanfattning

Populärmusik från Vittula är en fantastisk ljudbok. Överraskande, fascinerande och underbart fantasirik! Det är en ljudbok som du verkligen borde lyssna på!

Publicerades 2014-07-21. Arkiverad under recensioner.