Ljudboka

Recension: Fika på vägen av Kristoffer Leandoer

Omslag till Fika på vägen.

Titel: Fika på vägen
Författare: Kristoffer Leandoer
Inläsare: Camilla Jern
Kategori: Novell & Skräck
Längd: 23 min
Utgiven: 2013
Förlag: Bonnier Audio

Vad handlar ljudboken om?

Klockan är inte mer än halv tio på förmiddagen men ändå känner sig Kerstin, som jobbar på fiket, trött. Men så kommer plötsligt en kund in genom dörren.

Det skulle kanske inte bli någon dålig dag när allt kom omkring: före tio hade hon sällan kunder i vanliga fall.

Sen får hon syn på personen som klivit in genom dörren. Han ser förskräcklig ut. Och nu när han kommer närmare ser hon hur flugorna surrar runt om honom. En kryper längs hans panna, men mannen verkar inte bry sig det minsta om den saken.

Han mumlar fram något som hon tolkar som en beställning av kaffe.

Det är nybryggt, sa hon med ett stelt leende och satte fram koppen på disken.

Mannen reagerade dock inte utan sitter kvar på platsen han tagit. Motvilligt går hon därför ut med koppen. När hon är halvvägs nås hon av stanken. Han luktar otroligt illa.

En stund senare lämnar han fiket. Men sen kommer han tillbaka igen, eller? Är denna personen någon annan?

Mina tankar om: Fika på vägen

Stundtals var den ganska spännande och obehaglig på det sätt som skräcknoveller ska vara. Tyvärr var dessa stunder få. Alldeles för få.

Mer kusligheter och spänning tror jag alltså inte hade skadat.

Dessutom tycker jag att några av de få kusliga och mest spännande delarna avslutades för snabbt. Någon gång kändes det till och med som om den spännande händelsen avbröts för att ge mer plats till något mindre spännande och mindre fängslande.

En händelse i berättelsen, som jag inte tänker avslöja exakt vilken, innehåller dock allt och lite till av vad som krävs för att få mitt hjärta att börja slå snabbare. När jag var halvvägs igenom den händelsen var jag därför precis som fångad av hela berättelsen. Men snart därefter, lite för snart, släppte berättelsen sitt järngrepp om mitt fulla fokus.

Hur är inläsningen?

Inläsningen som är gjord av Camilla Jern gillar jag starkt.

Men lite mer inlevelse under vissa delar hade nog gjort hela berättelsen lite läskigare, och därmed bättre. I övrigt kan jag dock inte komma på något att klaga på. Tempot var riktigt bra, osv. Camilla Jern är en riktigt duktig inläsare.

Sammanfattning

Fika på vägen är inte den läskigaste skräcknovell jag lyssnat på men ändå värd sina 25 minuter.

Publicerades 2015-04-06. Arkiverad under recensioner.