Ljudboka

Recension: A Game of Thrones av George R.R. Martin

Omslag till A Game of Thrones. Den första boken ur serien A Song of Ice and Fire.

Titel: A Game of Thrones
Författare: George R.R. Martin
Inläsare: Roy Dotrice
Språk: Engelska
Kategori: Fantasy
Längd: 33 h 45 min
Utgiven: 2011
Förlag: HarperCollins

Första boken i George R.R. Martins serie A Song of Ice and Fire.

Vad handlar ljudboken om?

För länge sen, under en tid som sen länge varit bortglömd, inträffade en stor katastrof som fick säsongerna att förlora sin balans. Vilket gjort det möjligt för sommaren att vara under flera år, och den mörka vintern att bli ännu längre.

Efter en lång sommar kommer en lång vinter, ungefär så säger många av de lärda männen i de 7 kungarikerna som styrs av Robert Baratheon. Vars närmsta rådgivare nyligen dött och därför behöver en ny man som kan hjälpa honom styra, samtidigt som den långa sommaren börjar närma sig sitt slut. Därför resar han norrut, till Winterfell som är hans gamla vän Eddard Starks borg och ger honom äran att hålla kungariket fungerande. Medans kungens och rikets fiender växer sig starkare, både inom och utom rikets gränser.

Uppdraget att styra riket är alltså långt ifrån ett enkelt uppdrag. Men inte bara eftersom den långa sommaren börjar nämligen närma sig sitt slut och freden mellan rikets mäktigaste börjar svikta. Nej, svårigheterna som riket står inför är långt fler, och mycket allvarligare.

Norr om kungarikerna, bortom den massiva muren av is, möter rikets beskyddare övernaturliga varelser. Varelser som många sen länge slutat tro någonsin existerat.

Och på andra sidan havet har barnen till den gamla kungen, Daenerys och Viserys Targaryen, snart blivit stora nog för att samla en arme och försöka ta tillbaka riket.

When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.

Mina tankar om: A Game of Thrones

Först måste jag kanske berätta att jag är ett stort fan av TV-serien Game of Thrones och hade egentligen tänkt vänta med ljudböckerna tills efter jag sett färdigt hela TV-serien.

Men (bland annat) eftersom två av mina närmsta vänner redan läst alla böckerna som släppts och starkt rekommenderat dem för mig kunde jag inte motstå den första boken ur serien när den plötsligt hamnade framför mig på skärmen under en av mina ljudboksjakter. Fast det kom jag nu ihåg att jag redan har berättat lite om här på bloggen. :)

Nu till mina tankar om ljudboken:

Det är en fantastisk ljudbok!

Världen som George R.R. Martin skapat vill jag inget annat än veta mer om. Den är farlig, mystisk och dessutom otroligt intressant. Precis som historierna som utspelar sig i den.

Maktspelen mellan de olika karaktärerna är nämligen så spännande att jag ibland faktiskt hade riktigt svårt att sluta lyssna.

Karaktärerna är dessutom många, men inte lika många som jag trodde det skulle vara. Jag menar, visst är det många karaktärer man får höra berättelser om. Fler än i serien, men inte så många fler som jag väntat mig efter att ha sett filmer som: youtu.be/7KocHhWTwMw. Jag tror dock att det fortfarande är tillräckligt många i boken för att jag stundtals skulle blivit lite förvirrad om jag inte sett TV-serien innan.

En sak som däremot gjorde mig lite förvirrad på grund av att jag sett TV-serien, är åldern på karaktärerna. För i boken är några av karaktärerna ganska mycket yngre. Till exempel så är Daenerys Targaryen bara 13 år i början av boken.

Jag brukar inte ge betyg i siffror. Men för att förtydliga vad jag tycker om denna boken kan jag berätta att om jag skulle göra det, då skulle denna få 5 av 5 i betyg.

Hur är inläsningen?

Jag tycker Roy Dotrice, som gjort inläsningen, gjort den fantastiskt bra!

Enastående inlevelse, underbart tempo osv …

Men innan jag började skriva min egen läste jag en väldigt kort recension om ljudboken och i den stod det ungefär såhär:

Det finns ljudböcker som man lyssnar på nästan bara på grund av inläsaren. Sen finns det ljudböcker som man lyssnar på trotts inläsaren. Denna lyssnar man på trotts inläsaren.

Jag håller verkligen inte med om det. Eller okej, jag håller med om att bara självaste berättelsen gör denna ljudboken värd att lyssna på. Fast jag håller absolut inte med om att detta är en ljudbok som man lyssnar på trotts inläsaren.

För jag tycker verkligen att Roy Dotrice gjort ett strålande jobb med inläsningen.

Visst kändes det lite konstigt första gången jag fick höra vissa personer, men det var bara för att jag blivit så van vid rösten de har i TV-serien. Och dessutom så blev jag otroligt snabbt van vid de fantastiska röster som Roy Dotrice gav karaktärerna.

Kort och gott tycker jag att Roy Dotrice gjort en fantastiskt bra inläsning av boken.

Sammanfattning

A Game of Thrones är en mäktig berättelse som utspelar sig i en fascinerande värld.

Gillar du fantasy? Ge denna boken en ärlig chans!

Sen tror jag du kommer vilja lyssna igenom hela serien.

Publicerades 2015-02-16. Arkiverad under recensioner.